Wegańska focaccia z buraczkiem i rozmarynem

Będzie krótko. Moja faza na buraczki trwa, tak samo jak faza na domowe wypieki, które nie są słodkie 😉

Dziś o focacci z buraczkiem i rozmarynem.

focaccia2

WEGAŃSKA FOCACCIA Z BURACZKIEM I ROZMARYNEM

1 ugotowany burak

400 g mąki pszennej

3 łyżeczki syropu z agawy

1 łyżeczka soli

opakowanie suchych drożdży (8 g)

20 ml ciepłej wody

10 ml oliwy

10 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie było orkiszowe)

1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu

oliwa

Buraka obrać i pokroić w plastry, posypać rozmarynem i dodać kilka kropel oliwy. Wymieszać.

W misce wymieszać suche składniki (mąkę przesiać przez sito), a potem dodać mokre. Dokładnie wyrobić, aż ciacho stanie się elastyczne, miękkie i gładkie (trwa to około 10 minut). Ręce posmarować oliwą i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, najlepiej płaskiej. Przykryć szmatką i odstawić na 1,5 godziny.

Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Po 1,5 godzinie nałożyć buraczki na wierzch focacci i ostawić jeszcze na pół godziny.

Piec około 15 minut, aż wyrośnie i lekko się zarumieni. Pociąć w kwadraty.

focaccia

 


Leave a comment