Będzie krótko. Moja faza na buraczki trwa, tak samo jak faza na domowe wypieki, które nie są słodkie 😉
Dziś o focacci z buraczkiem i rozmarynem.
WEGAŃSKA FOCACCIA Z BURACZKIEM I ROZMARYNEM
1 ugotowany burak
400 g mąki pszennej
3 łyżeczki syropu z agawy
1 łyżeczka soli
opakowanie suchych drożdży (8 g)
20 ml ciepłej wody
10 ml oliwy
10 ml ciepłego mleka roślinnego (u mnie było orkiszowe)
1/2 płaskiej łyżeczki rozmarynu
oliwa
Buraka obrać i pokroić w plastry, posypać rozmarynem i dodać kilka kropel oliwy. Wymieszać.
W misce wymieszać suche składniki (mąkę przesiać przez sito), a potem dodać mokre. Dokładnie wyrobić, aż ciacho stanie się elastyczne, miękkie i gładkie (trwa to około 10 minut). Ręce posmarować oliwą i przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki, najlepiej płaskiej. Przykryć szmatką i odstawić na 1,5 godziny.
Nastawić piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Po 1,5 godzinie nałożyć buraczki na wierzch focacci i ostawić jeszcze na pół godziny.
Piec około 15 minut, aż wyrośnie i lekko się zarumieni. Pociąć w kwadraty.