Niepozorny pasztet z selera z pieczarkami

Taki skromny seler może namieszać na stole i to jeszcze jak. Kto by przypuszczał że wzmaga libido. A sałatki warzywne bez niego to jakaś pomyłka. Osobiście, to moje ulubione warzywo korzeniowe. Mogę je jeść w każdej postaci, takie jest fajne. Ale, że jest zimno to najlepiej go zapiekać. I tak w formie pasztetu jest najprzystępniejszy. Można go użyć jako smarowidło do kanapek albo, jeśli bardziej go stężymy, nada się do podania w plastrze do obiadu. I jeszcze jedno. Przy stole świątecznym goście pomyślą, że jest to… pasztet z królika. Możecie śmiało na jego temat organizować zakłady. Po posiłku będziecie bogaci.

pasztet

NIEPOZORNY PASZTET Z SELERA Z PIECZARKAMI

2 duże selery,

2 cebule,

20 dag pieczarek,

1/2 szklanki oliwy,

3/4 szklanki mąki kukurydzianej,

2 ząbki czosnku,

sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Osobno zetrzeć umyty i obrany seler, potem cebulę na grubych oczkach. W dużym rondlu rozgrzać oliwę na średnim ogniu i wrzucić seler. Mieszać. Ma się dusić tak długo, aż zmięknie i lekko zbrązowieje. Następnie dodać cebulę i dalej trzymać na ogniu, mieszając co jakiś czas, żeby nie przywarło. Po jakis 20-30 minutach zabiegu dodać od szklanki do dwóch wody. Na tym etapie można dodać pieprzu i soli na smak. Gotować przez godzinę mieszając co jakiś czas. Zdjąć z gazu, kiedy woda wyparuje, a seler stanie się bardziej masą.

W międzyczasie umyć pieczarki, pokroić na na plastry i przysmażyć  z solą i pieprzem.

Do masy selerowej dodać pieczarki, przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, łyżkę soku z cytryny a na koniec mąkę kukurydzianą. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem. Piec w 180 st. C przez około 40 minut.

P.S. Mąkę kukurydzianą można zastąpić 1 szklanką ugotowanej kaszy jaglanej lub dwoma szklankami bułki tartej.

pasztet2

pasztet3


2 thoughts on “Niepozorny pasztet z selera z pieczarkami

  1. Robię ten pasztet chyba piąty raz i po raz kolejny stwierdzam, że jest to jeden z najlepszych pasztetów, jakie jadłam. I jest wegański. Dziękuję!

Leave a comment